Ilvesmäen Rouva syntyi, kun pandemia alkoi

Ilvesmäen Rouvan verkkokauppa

Armollisuuden oivaltaminen kasvatti Anne Mäkilän ymmärrystä itseään ja muita kohtaan. Kirjoittaessaan hän kokee olevansa sielunsa asialla.

Haastattelu Sielun Peili -lehteen huhtikuussa 2022. Teksti: Reetta Ahola

Myynnin ja markkinoinnin parissa yritysmaailmassa työskennellyt porilainen Anne Mäkilä, 50, tunsi vuosia voivansa huonosti.
– Kipuilin monin tavoin. Henkisesti minulla oli huono olo sydämessäni. Ulkoisesti näytin naiselliselta. Sisäisesti en saanut toteuttaa feminiinisyyden pehmeää energiaa, sen hyväksyvää ja suojelevaa lempeyttä, en olla sellainen kuin olen, vaan minun piti olla kova, vaikka olen hyvin herkkä, erityisherkäksikin todettu Anne kertoo.
Arvojen ristiriidassa hän uupui. Viktor Franklinin kehittämän merkityksellisyyden tärkeyttä korostavan logoterapian avulla Anne tuli myös itselleen arvoineen näkyväksi, ja hänen elämänsä tuli merkitykselliseksi.
Siitä alkoi Annen uusi elämä Ilvesmäen Rouvana.
– Ilvesmäen Rouva on ajasta ja paikasta riippumaton unelmani elämästä. Se on myös Siikaisissa Satakunnassa oleva kesämökkimme, jossa asumme noin puolet vuodesta vastapainona kerrostaloasumiselle. Se on minulle tärkeä ja rakas henkireikä keskellä metsäluontoa, jossa saan unohtaa kaikki murheeni, olla vain ja nauttia, Ilvesmäen Rouva, Anne kertoo. Hän asuu Porissa ja on kotoisin Kokemäeltä, sydän-Satakunnasta.
– Ilvesmäen Rouva ei syntynyt helpoimpana mahdollisena aikana. Samana päivänä, kun koronapandemia julistettiin alkaneeksi. Syntymäpäivänäni 17.3.2020 tulivat voimaan poikkeuslait.

Armo itselle ja toisille

Arvojensa – lempeyden, hyväksynnän, rehellisyyden ja oikeudenmukaisuuden – mukaista elämää eläen Ilvesmäen rouva on löytänyt armollisuuden itseään ja samalla myös toisia kohtaan.
– Armollisuuden myötä olen alkanut ymmärtää paremmin muita ihmisiä ja ihmistä sekä oivaltanut, että vain itseään voi muuttaa.
– Minulle muutos omaksi itsekseni on iso. Monesti kun ihminen kasvaa omaksi itsekseen, niin tuo muutos ei miellytä kaikkia. Ympäristö alkaa tavallaan muuttua, kun yksi sen jäsenistä lähtee henkisesti omalle tielleen, vaikka fyysisesti hän ei siirry mihinkään.
Anne kannustaa jokaista oman näköiseen elämään.
– Vaikka se on yksinäinen tie, niin siitä saa paljon. Ennen yritin miellyttää kaikkia ja koetin tehdä kaikkeni miellyttääkseni, mutta eihän se riittänyt. Kun lakkaa yrittämästä, niin kelpaa itselleenkin, hän toteaa ja painottaa, että kaikki elämässä, myös muutokset, pitää aina perustua vapaaseen tahtoon.
– Vain vapaudessa voi elää rakkaus, kaikenlainen pakottaminen heijastuu erilaisina ristiriitoina.
Anne on kiitollinen, että hänen puolisonsa hyväksyi vaimonsa muuttuneen minän, ja tuki häntä muutoksen tiellä sekä näki vaimonsa kasvun kokonaiseksi naiseksi ennen kaikkea mahdollisuutena.
– Hyvä parisuhde on iso elämänilon voimanlähde, korostaa Anne.
Hän on toisessa avioliitossa. Nykyinen puoliso on häntä kymmenisen vuotta vanhempi. Naimisiin he ovat menneet vuonna 2008. Edellisestä avioliitosta Annella on 24-vuotias tytär.

Sielun asialla

Ilvesmäen Rouva nauttii kirjoittamisesta.
– Kirjoittaessani koen olevani sieluni asialla, ennen kaikkea sanoitan tunteitani.
Hän kirjoittaa säännöllisesti blogia, ja on julkaissut romaaninkin. Hän kannustaa kaikkia sanoittamaan tunteitaan kirjoittamalla.
– Erityisesti vaikeiden tunteiden julkituominen ja käsittely kirjoittamalla helpottaa valtavasti oloa. Vaikeasti käsiteltävät tunteet, kuten häpeä, pelko, suru ja viha sitovat ison määrän energiaa ja käsittelemättöminä ikään kuin kasautuvat ihmisen sisimpään mustiksi möykyksi. Kun ne saa purettua ulos, uutta kevyempää positiivista energiaa on mahdollisuus nousta tilalle, Anne toteaa ja muistuttaa, että mikään ei muutu, jos joskus ei luudi sielunsa sopukoita.
Annen mielestä yksi toimiva keino sanoittaa sellaisia tunteita, joista haluaa päästää irti ja päästä eroon, on kirjoittaa kirje menneisyydelleen.
– Kirjettä kirjoittaessasi saat olla täysin avoin ja rehellinen sekä itsellesi että kirjeen vastaanottajalle tai vastaanottajille. Kirje jää itsellesi, joten uskallat käsitellä hyvinkin vaikeita asioita. Halutessasi voit polttaa kirjeen ja näin päästä kirjeessä esille tulevista asioista ja tunteista sekä henkisesti että konkreettisesti irti.
Ihmisen tienristeykset ja elämän uudet suunnat korostuvat myös Annen loppusuoralla olevissa opinnoissa ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi.
– Valmistuttuani saan toivottavasti auttaa asiakkaitani avaamaan uusia polkuja niin työ- kuin henkilökohtaisessakin elämässään.
Ratkaisukeskeistä valmennusta hän tulee tekemään sekä tekee tällä hetkellä intuitiivisia tulkintoja etänä, mutta niin halutessa myös paikan päällä esimerkiksi työporukoille tai muille ryhmille. Anne on myös reikihoitaja.
– Moni on sanonut, että minulla on hoitavat kädet.

Metsästä rauhaa

Anne tarvitsee elämäänsä rauhallista rytmiä. Pitkät kävelylenkit, kirjoittaminen ja valokuvaaminen sekä mökkielämä ovat hänelle kehon, mielen ja sielun hoitajia.
– Paitsi metsäterapiaa mökillämme saan myös vesiterapiaa saunomalla, paljuttelemalla ja vesijuoksemalla. Olemme kaivaneet Ilvesmäelle suolammen. Siellä pulikoiminen tarjoaa minulle suoturpeen hoitavat humushapot, jotka ovat erityisen tärkeitä meille naisille.
Viljattomalla ruokavaliolla Anne pitää fibromyalgiansa aisoissa.
– Takavuosina se oireili rajusti, kovina kipuina ja selkäkin välillä petti, hän kertoo.
– Suolistoa hellivät maitohappobakteerit koen erittäin hyödyllisinä. Saan niitä hapankaalista, kombuchasta sekä hapanmaitotuotteista. Suoliston keho-mieli akseli on ehdottomasti, ja nykyään jo tieteellisesti todistetusti, olemassa. Tiedän sen itsessäni: Hyvin voiva suolisto, hyvin voiva keho ja mieli.
Anne tekee myös yhteistyötä Porin sekä Uudenkaupungin ja Rauman AITO-terveystuotekauppojen kanssa, ja käy niissä esittelemässä AITO-kauppaketjun oman luontaistuotesarjan tuotteita ja niiden vaikutuksia hänen omaan hyvinvointiinsa.
– Tunnen suurta sympatiaa kivijalkamyymälöitä ja niiden luontaistuotekauppiaita kohtaan. Henkilökohtainen palvelu vallankin terveystuoteasioissa on mielestäni tärkeää ja samalla lisää tuoteturvallisuutta, hän toteaa.
Nykyään Anne osaa ja uskaltaa pitää kiinni omista rajoistaan.
– Rajoja, niin omia kuin toisten, pitää kunnioittaa, hän korostaa.
Tärkeä omien rajojen kunnioittamisen opettaja Annelle on hänen rakas Nyyttoni-kissansa.
– Tule luokseni, mutta älä tunkeile. Kissa osaa olla lähellä, mutta samalla kunnioittavasti kaukana. Tunnen, että minussa on valtavasti samantyylistä ”kissaenergiaa”. Varmaan siksikin minulla ja Nyyttonilla on erityisen vahva energeettinen yhteys. Luen häntä ja hän minua.
Annen Nyyttoni on rodultaan kartusiaani. Se on tullut hänelle Unkarista.
– Elegantilla kartusiaanilla on kaksikerroksinen, siniharmaa turkki ja meripihkan väriset silmät, esittelee Anne.
Kartusiaani on vanha ranskalainen alkuperäisrotu, joka tunnetaan ainakin 1500-luvulta alkaen.

Haastattelu Sielun Peili -lehteen huhtikuussa 2022. Teksti: Reetta Ahola

Olisitko kiinnostunut tilaamaan Sielun Peili -lehden? Lue lisää täältä.

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje niin saat ensimmäisten joukossa tiedon tarjouksista, uutisista, kilpailuista sekä paljon vinkkejä sähköpostiisi!

Jätä kommentti