Liisan ajatuksia elämästä – kokemuksia nykymenosta

Vastaus sinulle

Liisa on totaalisen kyllästynyt puolisoonsa ja koko elämäänsä. Työ on tuntunut jo pitkään pakkopullalta ja niinpä Liisa on selaillut työpaikkoja huvikseen ja puolitosissaan lähettänyt myös hakemuksia. Liisalla on huimaava työkokemus ulkomaan kaupasta sekä parikin korkeakoulututkintoa.

Liisa myös puhuu espanjaa melkein kuin kotikielenään, onhan hän hoitanut jo yli kaksikymmentä vuotta koko firman Espanjan kaupan. Liisa on myös työnsä puolesta oleskellut pitkiä jaksoja manner-espanjassa sekä Madridissa. Liisalla on erinomaiset suhteet päämieheen ja hän on erittäin pidetty asiantuntemuksensa sekä loistavan kielitaitonsa vuoksi.

Liisan yhteenkään työhakemukseen ei kuitenkaan ole edes vaivauduttu vastaamaan. Liisaa tympii kaikkialta kuuluva puhe ja paasaus työvoimapulasta. Pulaa saattaa olla mutta todellista tarvetta ei työntekijöille ole jos parasta ennen päivämäärä on varsinkin naisen kohdalla ohitettu, tuumaa Liisa. Miten toteutat unelmiasi?

Liisaa on pidetty nuorena uhkana, koska on nainen ja saattaa jäädä äitiysvapaalle. Nyt Liisa on taas vääränikäinen vaikka on elämänsä kunnossa ja valmis joustamaan myös palkka-asioissa. Liisaa väsyttää koko työnhaku ja hän on päättänyt jättää mielensä pahoittamisen tämän asian suhteen nyt katkolle.

Työmarkkinoiden valheellisuus

Liisa tietää, ettei työelämä tule enää hänen kohdallaan nousemaan uuteen kiitoon vaikka media huutaa asiaa joka tuutista. Turhia puheita ovat poliitikkojen lupaukset työllisyydestä sekä nuorten saamisesta työelämään kiinni. Suomi ei siitä nouse jos eläkeikää nostetaan ja työuria jatketaan. Elämä alkaa nuoruudesta ja oman elämän rakentamisesta, ei siitä että eläkeläiset käyvät hoitamassa toisia eläkeläisiä hoitolaitoksissa.

Liisa ei usko 65-vuotiaan rakennusmiehen riemumielin rynnivän kohti kerrostalotyömaata viimeisellä voimillaan vaan antavan tilaa uusille työmiehille.

Suomessa pitää yksilön olla tuottava hautaan saakka vaan ei taida olla pian hautausalallakaan työntekijöitä. Hautaan on huono somettaa ja tubettaa ja muutenkin imago on heikohko nuorten keskuudessa. Niinpä taitavat suomalaiset pian jäädä maan päälle, tuumii Liisa ja irvistää peilikuvalleen.

Kampaajallekin pitäisi tilata aika vaan pikkukaupungin kampaaja on enää osittaisella ajalla auki, koska asiakkaat ovat luonnollisen poistuman kautta vähentyneet. Uutta kampaajaa taas ei pikkukaupunkiin saada vähiä mummujen tukkia tupeeraamaan. Kukapa sitä omaa kampaamoa enää pystyyn laittaa.

On senkin ulkoistaneet jo ketjut itselleen. Nyt joka kauppakeskuksessa on hieno oma ketjun liike, eikä sinne pikkukaupungin mummut edes kehtaa mennä. Hienoille kiiltäville tuoleille istumaan, ymmärtämättä palveluista mitään.

Ennen hiukset leikattiin, nyt pitää osata varata aika internetin kautta ja valita työntekijästä alkaen kaikki itse. Liisa odottaa aikaa, jolloin asiakas saa myös leikata hiuksensa itse. Nythän jo ravintolassa saa siivota pöydän ja viedä astiansa pois. Tätä ei kyllä Liisa tee. Ravintolassa on omat astiat, ei Liisan.

Ramin uskaliaat suunnitelmat

Kaisa selaa kyllästyneenä päivän lehteä työpaikan kahvilassa. Lehdessä aina samat jutut, samoista ihmisistä. Ikävaari Dannyn seksuaaliseikkailut nuorten piirityksessä eivät voisi vähempää Liisaa kiinnostaa. Liisa suorastaan puistattaa silmien eteen nouseva kuva Dannystä tositoimissa.

Toisaalta Kaisaa hymyilyttääkin, Dannyhän on suomalaisen yhteiskunnan ikoni. 60-vuotinen työura jo takana ja edelleen keikkuu mikrofonin varressa kiinni. Liisa hätkähtää huomatessaan Ramin hiipineen selkänsä taakse kahvikuppinsa kanssa.

Suhde Ramiin oli Kaisan suuri virhearviointi. Kaisa ei saanut laskemaansa etua Ramin höynäyttämisestä ja ei edes minkäänlaista iloa petipuuhista moisen vetelyksen kanssa. Pelinaisena Kaisa kuitenkin hymyilee ja tiedustelee kuulumiset Ramilta.

Rami näkee Kaisan tekohymyn taakse ja pelaa naisen omilla säännöillä. Tekoimelää keskustelua ja puuduttavaa kuulumisten vaihtoa ei Ramin pinna meinaa millään kestää. Rami puree takahampaitaan yhteen ja päättää saada Kaisan puolelleen Tomia vastaan.

Kaisa inhoaa Tomia yhtä paljon kuin Ramia ja on kummalla naisen vaistollaan huomannut jotakin miesten välillä tapahtuneen. Kaisa ei kuitenkaan osaa ajatella miesten välistä rakkautta mahdolliseksi tässä tapauksessa.

Ramihan on tuollainen takapajulan jörrikkä ja Tomi taas urallaan nousukiidossa oleva kunnon nykytyöpaikka narsisti. Oman edun tavoittelija pahimmasta päästä. Mies, joka on valmis nappaamaan avantoon pudonneen ystävänsä lompakon takataskusta. Kaisa tietää, Tomi on häikäilemätön kiipijä. Aina valmis pettämään jos paikka tulee.

Rami miettii kuumeisesti, miten avaa puheen Tomista. Miten saisi Kaisan nappaamaan koukun kiinni ja kiinnostumaan yhteisestä vihollisesta. Tomi tietää, että Kaisa on todellinen käärme ja aina valmiina jos rahasta puhutaan. Rami päättää palata asiaan myöhemmin, nyt aika ei ole vielä Ramin puolella.

Tarina jatkuu…

Rakkaudella, Anne

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje niin saat ensimmäisten joukossa tiedon tarjouksista, uutisista, kilpailuista sekä paljon vinkkejä sähköpostiisi!

Jätä kommentti